Pozdrav ekipa!
Pilja ovde. Jesam li vam ikada pričala o tome koliko ja volim slatko? Sve živo sladim, od života, kafice, matche, granolice… Kada sam pre par godina otkrila agava sirup, nisam mogla čudu da se načudim kako tako mala bočica toliko lepo a zdravo sladi! Kada sam malo istražila istorijat ovog neobičnog zasladjivača, došla sam do zaključka da su naši preci bili mudriji nego mi. Danas vam predstavljam agava sirup, jedini zasladjivač koji se koristi u našoj maloj radionici zdrave hrane.
AGAVA SIRUP – ŠTA JE TO?
Agava sirup, koji neki još nazivaju i Agavin nektar, prirodni je zasladjivač proizveden od nekoliko vrsti biljke agave uključujući plavu agavu, agavu americana i agave salmiana. Sirup plave agave sadrži 56 % fruktoze koja i daje svojstvo zasladjivača dok Agave salmiana ima saharozu kao preovladjujući zasladjivač. Zbog niskog glikemijskog indeksa, antioksidativnih svojstava i antibakterijskih osobina, jedan je od najtraženijih zamena za šećer u celom svetu. Zanimljivo je da je agava biljka deo porodice ljiljana a ne kaktusa kako se do skoro verovalo zbog specifičnog izgleda koji poseduje. Kul zar ne ?
KAKO SE PRAVI AGAVA SIRUP
Da bi se dobio agava sirup, od biljke agave se seku listovi sa Agava tequilana i Agave americana starih izmedju 7 i 14 godina. Potom se sok izdvaja iz srca agave pa filtrira a zatim se zagreva da bi se složene komponente razbile u jednostavne šećere. Agave salmiana se obradjuje drugačije, naime, sa razvojem biljke, raste i stabljika koja se seče pre nego što potpuno izraste i stvara se rupa u centru biljke koja je ispunjena tečnošću. Ta tečnost se svakodvnevno vadi a potom i zagreva kako bi složene komponente razbile.
AGAVA SIRUP – BENEFITI
Agava sirup iako poznat kao dodatak u kuhinji i spremanju jela, može da se koristi i kod opekotina i rana. Wow! Jos su stari narodi Asteka agava sirup koristili pre svega kako bi poboljšali varenje ali i za pročišćavanje krvi zbog svojih izvanrednih antibakterijskih svojstava. Jesam rekla već da su bili mudri? Pored antibakterijskih, ima i antiupalna svojstva zahvaljujući visokom sadržaju saponina. Oni se nalaze i u semenkama kinoe, koju znate da vaša Pilja takodje voli. Sirup agave dokazano produžava osećaj sitosti i smanjenja apetita pa se preporučuje kod ljudi koji su na putu gubitka kilograma.
AGAVA SIRUP RECEPTI
Kako Pilja nikad nije bila cicija, podeliću sa vama par recepata za zdrave i ukusne obroke koje možete spremati sa agava sirupom.
SALATA OD RUKOLE, JABUKE I BATATA
Sve što ti je potrebno za ovu preukusnu salatu su 50 gr rukole, jedna zelena jabuka, 1 srednji batat, kašičica senfa, agava sirup, 1 kašika balsamico sirćeta i malo extra devičanskog maslinovog ulja. Jabuku naseckaj na kockice, dodaj rukolu, ispeci batat i takodje ga naseckaj na kockice. U zasebnoj činijici napravi dresing od agave, senfla, maslinovog ulja i balsamico sirćeta a potom prelij salatu. Javi čim isprobaš!
ČOKOLADNE PRALINE BEZ ŠEĆERA
Ništa bolje nego kada recept ima svega par sastojaka a krajnji rezultat je preukusan! Za ove praline biće ti potrebno: 325 ml kokosovog ulja, 100 gr kakao praha, 250 ml agava sirupa, 2 kašike vanila praha. Mikserom pomešati kokosovo ulje, kakao i vanilu a potom dodati agava sirup i sve dobro promešati. Dobijenu smesu uliti u kalupe te staviti u frižider na 45 minuta ili u zamrzivač na 15. Kako je ovo osnovni recept, razmaši se sa kreativom, možeš dodati sveže ili kandirano voće, otopljenu crnu čokoladu ili kokos mrvice. Mogućnosti su beskonačne!
KAKO PILJA KORISTI AGAVA SIRUP
Tvoja Pilja je od njenog samog početka zamenila beli šećer agava sirupom. Kako agava sirup nabavljamo od proverenih dobavljača, nema brige da ne dobijaš pravu stvar! Tvoja Pilja agava sirup koristi u pripremi zdravih granola kao i pripremi zdravih američkih palačinaka.
AGAVA SIRUP EXTRA SAVETI
Kada kupuješ agava sirup, obrati pažnju da uzmeš organski proizvod, kao i da se radi o sirupu iz lista agave a ne korena. Takodje, obrati pažnju da proizvod nije obradjivan na visokim temperaturama, takav sirup ima znatno tamniju boju i intenzivniji miris. S obzirom da je ukusom sladji od belog šećera i meda, ne preteruj kada ga budeš koristio. Preporuka je da se za trećinu onoga što bi inače koristio od zasladjivača smanji količina agave koju stavljaš. Takodje, ukoliko ga koristiš za pripremu poslastica iz rerne, prilagodi temperaturu rerne da bi izbegli brzu rumenu boju poslastice. Svoju bočicu agava sirupa obavezno čuvaj na suvom mestu, dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti.
AGAVA SIRUP I DIJABETES
Iako sjajna alternativa za beli šećer, pre početka upotrebe agava sirupa, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da je ovo najbezbedniji izbor za vas.
Nadam se da sam bar malo uspela da vam približim agava sirup i da vam prenesem svoje iskrene impresije. Javite mi ako ga isprobate kao i to gde ste ga sve koristili!
SLATKI PILJA POZDRAV